Hoi! Ik ben Rowan

Ik ben ondernemer, schrijfcoach, redacteur en vertaler. Het is mijn missie om mensen die graag schrijven mijn kennis mee te geven, ze te motiveren en ze te begeleiden in hun schrijfproces.

Mijn liefde voor taal bestaat al sinds ik zelf kan schrijven. In eerste instantie de Nederlandse taal, later de Engelse. Als kind schreef ik verschillende korte verhalen, die langer werden naarmate ik ouder werd. Ze aan mensen laten lezen deed ik nauwelijks. Wie zat er nou te wachten op mijn creatieve uitspattingen? 

Pas twintig jaar later leerde ik dat juist deze gedachte me tegenhield om het leven te leiden waarnaar ik verlangde.

Dromen en afwijzingen

Omstreeks mijn achttiende begon ik met het schrijven van de Charret-Lûd-serie, een fantasy boekenreeks waar in die tijd geen eind aan kwam. Ik las in die jaren (en nog steeds) veel boeken over het schrijven en paste deze theorie toe om een betere schrijver te worden. 

Vol dromen stuurde ik mijn manuscript weleens naar een uitgeverij toe, om een onpersoonlijke afwijzing terug te krijgen. Ik ben een gevoelig mens. Hoewel ik de standaardbrief begrijp – uitgeverijen krijgen zó veel manuscripten toegestuurd – vind ik het nog steeds zonde dat die zo zakelijk en afstandelijk is. Er kan toch ook zoiets staan als: “Wat geweldig dat je schrijft! Ga vooral door, want ook jou unieke verhaal mag er zijn.” 

Want dat is echt zo! Het is geweldig dat je schrijft en al die verhalen die in jou borrelen aan het papier toevertrouwt. Jouw verhalen zijn uniek en hebben ook bestaansrecht. Ze worden niet voor niets vanuit het universum (of God, of waar je ook in gelooft) naar je toegestuurd.

Ze hebben me lang beziggehouden, die afwijzingen. Ze werkten bijna ontmoedigend. Bijna. Achteraf weet ik dat het juist goed was dat ik ze kreeg. Ze hebben er namelijk toe geleid dat ik schrijfcoach ben geworden. Om alle schrijvers daarbuiten te motiveren om vooral door te gaan en dat verhaal zonder angst (of misschien met een klein beetje gezonde angst) de wereld in te werpen. 

Ik beloof je dat er in elk geval één persoon is wiens leven je een stukje mooier maakt met jouw boek of verhaal. Is dat het niet meer dan waard?

Met mijn enthousiasme, luisterend oor, kritisch oog en toewijding help ik jou om jouw droom, je eigen boek in handen, waar te maken

Opleiding na opleiding

Hoeveel ik als kind ook van schrijven en taal hield, het kwam niet bij me op om er mijn werk van te maken.

Ik wilde actrice worden, forensisch onderzoeker, musicalproducent. Na een opleiding Media & Entertainment Management kwam ik in de filmindustrie terecht. Hoewel het werken op een set een geweldige ervaring was, bleek mijn hart ook hier niet te liggen.

Ik ontdekte een liefde voor natuurgeneeskunde en volgde hier een opleiding in die me veel kennis en zelfinzicht bracht. Maar het therapeutschap paste niet bij mij. Hoewel ik mensen graag help, motiveer en support, wilde ik geen therapeut zijn.

Opnieuw was het tijd om te bezinnen en die ene cruciale vraag te stellen: waar verlang ik écht naar?

Schrijven en redactiewerk

Het was niet moeilijk om erachter te komen wat mijn hart sneller doet kloppen: schrijven. Ik besloot eindelijk mijn passie een kans te geven door mijn angst voor de mening voor anderen ondergeschikt te maken aan mijn verlangen.

In november 2020, twaalf jaar nadat ik ermee begon, werd het eerste deel van de Charret-Lûd-serie gepubliceerd door Godijn Publishing.

In een schrijfgroep kwam ik erachter dat een van mijn krachten ligt bij het redigeren. Ik vind het waardevol om suggesties te geven, zodat het verhaal van een ander nog mooier en sterker wordt, en zodat de boodschap van de schrijver van de pagina’s spat!

Hier begon mijn nieuwe pad zich uit te stippelen. Ik greep de kansen die langskwamen en ontwikkelde mezelf tot redacteur.

Veerkracht heeft aan kracht gewonnen door de inbreng van Rowan. Kortere zinnen, of anders geformuleerd. Niet te vergeten de lachwekkende inhoudelijke fouten die je na een behoorlijk aantal keer lezen nog steeds niet ziet.

Anja Maas, auteur
Ondernemer, redacteur en schrijfcoach

Sinds ik in 2021 heb gekozen voor het zelfstandig ondernemen, werk ik met allerlei soorten schrijvers samen. Mijn hart ligt vooral bij beginnende schrijvers, met wie ik samen het hele proces doorloop.

Om mijn redactievaardigheden te vergroten, heb ik in 2021 de opleiding Redactie (met docent Anke Kranendonk) gevolgd aan de Schrijversacademie in Amsterdam. Hiermee kan ik zoveel mogelijk mensen helpen met hun verhalen en hun schrijfproces. 

Dat brengt me bij jou!

Waar droom jij van? Wat heb jij meegemaakt waar anderen van kunnen leren?

Welk verhaal wil jij vertellen? 

Ik inspireer en motiveer je graag om jouw verhaal te schrijven en om onze wereld te verrijken met jouw boek! 

Een boek schrijven is spannend en het proces is pittig, maar het is vooral ook heel erg leuk. Ga alsjeblieft schrijven! Er zijn mensen die op jouw boek zitten te wachten, die jouw verhaal willen lezen. Door het te schrijven, kun je hun wereld een beetje mooier maken.

Heb je al een boek geschreven en wil je daar een kritisch en professioneel oog naar laten kijken? Ook daarvoor kun je bij mij terecht.

Wauw! Dank je dat je tot hier hebt gelezen. Ik hoop dat dit het begin is van een langdurig contact vol creativiteit, inspiratie en blijdschap.

Ik ben hier om jou te helpen een stap verder te zetten in het leven dat jij voor ogen hebt. Geniet van het schrijfproces! Ik kan niet wachten om dat samen te doorlopen.

Liefs,
Rowan

En mijn eigen boeken?

Schrijven blijft mijn grootste passie en zal ik altijd blijven doen. De Charret-Lûd-reeks wordt in de komende jaren voltooid. 

Kijk op www.charret-lud.nl voor meer informatie.